A adega Terras Gauda crea un laboratorio vivente para monitorear a saúde do solo

A adega asume os obxectivos do Pacto Verde Europeo sumándose a LivingSoiLL, impulsado por 48 empresas, grupos científicos e universidades de Francia, Italia, Portugal, Polonia e España

Antón Fonseca Fernández, CEO y vicepresidente ejecutivo del Grupo Terras Gauda, Iago Becerra, director general, Emilio Rodríguez Canas, director enológico de Bodegas Terras Gauda y Jorge Domínguez, catedrático de Zoología y especialista en Ecología del suelo de la Universidade de Vigo.

A adega galega Terras Gauda acelera a estratexia ambiental uníndose a un novo proxecto de cooperación internacional que aborda os desafíos urxentes da saúde dos soolos. A sustentabilidade é un valor esencial da cultura corporativa da adega, que afronta os retos do cambio climático desde diferentes perspectivas. Unha delas é incorporándose a LivingSoiLL, promovido por 48 empresas, grupos científicos, centros tecnolóxicos e universidades de Europa.

O propósito do estudo é preservar solos saudables para as xeracións futuras. O método para lograr resultados é implementar unha novo paradigma de xestión do solo, baseado na vixilancia, a restauración e a súa protección con intercambio de información e experiencias entre viticultores, agricultores, científicos, empresas e institucións de diferentes países. A misión é atopar solucións locais para reducir a súa erosión, mellorar a estrutura, minimizar o impacto do uso intensivo de recursos, aumentar o almacenamento de auga e a súa biodiversidade.

Cinco Living Labs

Cinco laboratorios viventes da saúde do solo son os que estableceu LivingSoiLL, con 50 sitios de demostración en Francia, Italia, Portugal, Polonia e España. Terras Gauda forma parte do Living Lab Luso-Galaico, para o que se seleccionaron tres parcelas de viñedo con diferentes orientacións, pendentes e idades das cepas. O equipo técnico da adega e da Universidade de Vigo xa está co-deseñando, probando, monitoreando e avaliando solucións en escenarios da vida real, para mellorar a súa efectividade na saúde do solo.

Este proxecto está liderado pola UTAD e financiado con 12 millóns de € polo programa HORIZON-MISS-2023-SOIL-01-08. O fin é facer fronte aos desafíos da saúde do solo alcanzando un acordo global para Europa. A co-creación, co-implementación e co-proba de solucións, cunha visión colaborativa, son as ferramentas para promover medidas innovadoras e adaptadas localmente, difundir prácticas de xestión sostible e combinar o coñecemento científico e práctico.

Sustentabilidade ambiental

A aposta por unha maior sustentabilidade é firme en Terras Gauda desde hai anos. Esta foi a liña de traballo de NOVATERRA, que finalizou recentemente. O obxectivo inicial foi promover a xestión do viñedo segundo criterios ambientais: implementar estratexias viables para reducir o uso e o impacto negativo dos pesticidas. Os resultados foron positivos logrando, nun dos ensaios do solo, reducir un 30% a fertilización con nitróxeno sen afectar á cantidade nin á calidade da colleita. Na proba de implementación de cubertas vexetais e florais para fortalecer o control biolóxico de inféstalas grazas ao aumento da biodiversidade, comprobouse que na parcela con estas cubertas sementadas, redúcese o número de insectos infesta e incrementa a fauna útil.

A robótica, a IA e big data axudan a reducir un 75% o uso de fitosanitarios

Terras Gauda conseguiu rebaixar un 75% o uso de fitosanitarios grazas á aplicación precisa e xeorreferenciada unicamente nas plantas afectadas con FlexiGrobots, o proxecto de cooperación internacional en robótica aérea e terrestre, intelixencia artificial e big data do que formou parte durante 3 anos. Outro dos resultados notables foi diminuír máis dun 50% o tempo de chegada da uva recentemente vendimiada á adega. Os resultados puidéronse corroborar debido a que o viñedo da adega foi un dos campos piloto, no que cunha frota de robots de terra e drons traballaron colaborativamente e integrados nun IoT (internet das cousas).

Circularidade: 100.000 quilos de bagazo convertidos en vermicompost

VERBAG púxose en marcha, en colaboración coa UVigo, para achar solucións encamiñadas a transformar un subproducto da vinificación, o bagazo, en vermicompost para o viñedo. O proxecto piloto permitiu instalar e poñer en funcionamento o primeiro vermirreactor de bagazo en 2021, o que favoreceu converter ao redor de 100.000 quilos nuns 40.000 de vermicompost con propiedades bioestimulantes e de defensa da planta. Un proceso de vitivinicultura sostible no ámbito da economía circular.

Outros proxectos: Dixitalización e IA para trazar a “viaxe do viño”

A adega traballa agora noutros proxectos colaborativos enfocados á innovación, a dixitalización e a sustentabilidade do sector. Dentro do proxecto GRAPERTE, están a desenvolverse sensores multiparamétricos que permitan a monitorización en tempo real do proceso de produción, fermentación, estocaxe e conservación do viño. Xa se ha testado esta solución e continuarase facendo durante esta vendima para comprobar a fiabilidade das medicións dos sensores nos procesos.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *