O proxecto Leguminose traballa na mestura de cereais e leguminosas nun mesmo cultivo

Madrid acolleu unha segunda asemblea xeral do proxecto europeo no que participan 17 socios de oito países


A sede do Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) en Madrid acolleu a segunda asemblea xeral do proxecto europeo Leguminose, que estuda as vantaxes e desvantaxes da técnica coñecida como intercultivo (intercropping, en inglés). Participan dezasete socios de ata oito países, e os socios españois, o CSIC e a Unión de Pequenos Agricultores e Gandeiros (UPA), foron os anfitrións dos investigadores e agricultores participantes provenientes de Italia, Alemaña, Austria, Polonia, República Checa, Dinamarca e Paquistán.

A finalidade era expor os obstáculos e oportunidades do uso do intercropping, situando o centro do debate nos beneficios asociados ao seu emprego. Nese sentido, os investigadores e agricultores participantes están a analizar en laboratorio máis de 650 mostras de chans, que servirán de base para avaliar o impacto que a técnica do intercropping ofrece na estrutura, composición e diversidade dos chans. Tamén avaliarán a súa capacidade de absorción do carbono utilizando para eles unha serie de indicadores e parámetros que servirán como guía para mellorar a produtividade dos agricultores.

Os traballos do proxecto están a desenvolverse en campos de cultivo nos que, seguindo métodos científicos, está a comprobarse o desenvolvemento do intercultivo. Agora foi a quenda da visita á fincado CSIC “La Poveda”, situada en Arganda del Rey, un do sete ensaios en Europa, que se complementan con 150 living labs dos que once están en España.

Visita realizada á finca do CSIC “La Poveda”. Cedida


Investigadores e agricultores, así como representantes do Ministerio de Agricultura e o IMIDRA, tiveron a oportunidade de discutir sobre o terreo achega do valor engadido que campos ofrecen para a asociación de cultivo de leguminosas e cereais, valorando tamén as oportunidades que así mesmo ofrecen desde o punto de vista do mercado.

Os living labs instaláronse en tres comunidades autónomas (Castela e León, Aragón e Castela-A Mancha), ata en once localizacións diferentes, onde se están probando diferentes mesturas de cereais e leguminosas co obxectivo de comparar os resultados despois de dúas campañas agrícolas. Nestas localizacións están a probarse asociacións onde principalmente se utilizan cultivos como a cebada, a veza, o trigo ou os garavanzos.

Nos próximos meses obteranse os primeiros resultados obtidos tras a primeira campaña agrícola. Isto servirá para comparar os resultados obtidos tanto nos monocultivos como nos intercalados desde o punto de vista económico, pero tamén con información sobre a saúde do chan ou a influencia sobre o desenvolvemento de herbas adventicias.

Comments are closed.