Terras Gauda comparte os avances do proxecto Novaterra que promove unha viticultura máis sustentable

Cincuenta profesionais e investigadores reuníronse na adega para intercambiar os coñecementos obtidos e a experiencia práctica sobre solucións máis sustentables para a protección das plantas


O proxecto Novaterra é un estudo interdisciplinar con carácter internacional de catro anos de duración que encara a súa recta final e que reuniu en Adegas Terras Gauda a 50 profesionais, entre investigadores, viticultores e responsables de empresas de España e Portugal. A través desta iniciativa búscase avanzar cara a unha viticultura máis sustentable e promover a xestión do viñedo seguindo criterios ambientais.

A Plataforma Tecnolóxica do Viño xunto con Feuga organizaron o encontro para abordar os desafíos aos que se enfrontan e as solucións achadas neste ámbito baixo a lema “Sementando cambios na xestión integrada de pragas para unha viticultura máis sustentable”. O foco púxose en compartir os coñecementos adquiridos cos viticultores da zona para ampliar o alcance dos resultados e que poidan pór na práctica estas técnicas que reducen o impacto ambiental mantendo a viabilidade económica das colleitas.

O director enolóxico de Adegas Terras Gauda, Emilio Rodríguez Canas, explicou que se demostrou a posibilidade de reducir a fertilización con nitróxeno ata nun 30 % sen afectar nin á cantidade nin á calidade da colleita. Esta redución levouse a cabo mediante a aplicación da tecnoloxía Instinct-Optynite, tal como presentou a científica de campo e investigadora de Corteva agriscience, Raquel Abad. Ensaiouse a implementación de cubertas vexetais e marxes florais para fortalecer o control biolóxico das pragas, que poden afectar aos viñedos. Así mesmo, nunha das parcelas de ensaio probáronse biosoluciones contra o Mildiu, para avaliar a eficacia destes tratamentos alternativos máis sustentables con respecto aos convencionais.

Para achar novas estratexias de manexo do chan que aumenten a biodiversidade e produtos alternativos con menos químicos para a protección das plantas mantívose unha estreita colaboración con Corteva agriscience, outro dos socios de Novaterra para promover a viticultura sustentable.

Levouse a cabo unha demostración co robot Modular-E, que demostrou a súa capacidade para cortar e recuperar biomasa do viñedo

O profesor e investigador da área de Microbioloxía na Universidade de Burgos, Gonzalo Sancristán, e o docente e coordinador do Centro de Investigación de Montaña no Instituto Politécnico de Bragança, José Alberto Pereira, destacaron que a incorporación de cultivos de cobertura e marxes florais ten varios efectos beneficiosos. Por unha banda, o mantemento da humidade e a temperatura do chan; por outro, o achegue de nutrientes, a fixación da súa estrutura, e a contribución á protección contra pragas. Estes beneficios foron avaliados, utilizando datos recolleitos do estudo realizado no viñedo Aster, situado no D.Ou. Ribeira do Douro.

Tamén se levaron a cabo varias destacadas demostracións prácticas, como a do robot Modular-E, desenvolvido por INESC TEC. O dispositivo demostrou a súa capacidade para cortar e recuperar biomasa do viñedo, ademais de mostrar o seu potencial para incorporar estes materiais en compostos biocompatibles. Os profesionais coincidiron en que, o seu uso, suporá unha revolución na xestión e coidado dos viñedos.

Presentación dos resultados finais
As conclusións finais do proxecto Novaterra faranse públicas nunha conferencia final, que terá lugar os días 26 e 27 de xuño en Barcelona. Este evento marcará o peche dun período de colaboración intensiva e achados significativos en pos dunha viticultura máis sustentable.

O proxecto, financiado pola Unión Europea a través do Programa Horizonte 2020 e liderado polo Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria (IRTA, en Cataluña), reúne a 19 socios de España, Portugal, Francia, Italia, Grecia e Bélxica. Cun enfoque tanto na viticultura como na olivicultura, busca reducir o uso de produtos fitosanitarios e mitigar o seu impacto negativo na saúde humana e o medio ambiente.

Comments are closed.