Terras Gauda desenvolve produtos de biocontrol para protexer á vide das principais enfermidades

A bodega busca así reducir o uso de fertilizantes químicos e de herbicidas nos chans aumentando a súa biodiversidade, no marco do proxecto de cooperación internacional Novaterra

O director xeral do Grupo Terras Gauda, Iago Becerra, e Emilio Rodríguez Canas, director enolóxico. Cedida

Terras Gauda incorpora estratexias e técnicas de xestión sustentable no viñedo, máis respectuosas coa contorna e que favorecen unha redución da súa pegada ambiental. Nos últimos proxectos de I+D+i, a adega pon o foc na sustentabilidade e na viticultura rexenerativa.

O proxecto de cooperación internacional Novaterra, de catro anos de duración e exposto desde unha perspectiva interdisciplinar, permitiu avances en dúas cuestións cruciais para lograr unha maior sustentabilidade no manexo do viñedo. Avaliáronse e desenvolvéronse produtos alternativos de biocontrol sustentables para protexer a vide das principais pragas e enfermidades, que minimizan o impacto ambiental, pero garanten a viabilidade económica na produción da colleita.

Debido ás condicións climáticas das Rías Baixas, dispor de produtos de biocontrol ten unha especial relevancia porque é unha das zonas máis sensibles do panorama vitícola europeo no que se refire, principalmente, ás afeccións causadas por fungos.

Os outros resultados relevantes obtidos por parte do consorcio de Novaterra , no que participaron 19 centros de investigación, empresas, institucións e universidades de España, Portugal, Francia, Italia, Grecia e Bélxica, refírense a novas estratexias de manexo do chan para mellorar a saúde do viñedo con menor uso de químicos.

Conseguiuse optimizar a fertilización minimizando o uso de nitróxeno ata nun 30 % sen afectar nin á cantidade nin á calidade da colleita

Para alcanzar este obxectivo, identificáronse e seleccionado as mellores alternativas, tentando reducir o uso de fertilizantes químicos, herbicidas e insecticidas. A formulación foi incrementar a biodiversidade e observar o seu efecto no correcto crecemento da planta. Así se conseguiu optimizar a fertilización minimizando o uso de nitróxeno ata nun 30 % sen afectar nin á cantidade nin á calidade da colleita.

Entre as novas estratexias de manexo do chan, ensaiouse a implementación de cubertas vexetais e florais para fortalecer o control biolóxico das pragas que afectan o viñedo grazas a un aumento notable da biodiversidade. Desde a adega explican que “puidemos identificar un maior número de depredadores que, de forma natural, actúan contra os insectos-infesta que atacan o viñedo”. O proxecto Novaterra foi financiado pola Unión Europea a través do Programa Horizonte 2020.

Principios da adega
Desde o máximo respecto á tradición, en 2023 a adega completou o programa internacional FlexiGrobots, co que logrou avanzar na xestión sustentable do viñedo incorporando a intelixencia artificial, a robótica e o big data.

A internacionalización é outro dos alicerces fundamentais da estratexia de Adegas Terras Gauda, situada en máis de 60 mercados do cinco continentes. Os países de referencia para as exportacións están en América e Europa. Estados Unidos, Reino Unido, Noruega e México son os máis representativos para a comercialización do buque insiginia, Terras Gauda, o 100 % Albariño Abadía de San Campio e os Premium: A Mar e Terras Gauda Etiqueta Negra. A aposta por diversificar mercados levou á adega a ter presenza en países máis exóticos como as Illas Caimán, Cambodia ou Sri Lanka.

A vocación universal, a sustentabilidade, o vínculo ao territorio e crear viños cunha personalidade única son os acenos de identidade do cinco adegas que forman parte do Grupo.

Comments are closed.