Listas para comercializar as variedades de oliveira autóctona de Galicia ‘carapucho’, ‘carmeliña’, e ‘maruxiña’

Implica que a partir de agora os viveiros poderán iniciar a comercialización de planta das tres variedades unha vez lles foi transferida e os olivareiros poderán realizar plantacións con elas


O CSIC recuperou estas variedades e hoxe levouse a cabo unha xornada para dar a coñecer os avances da investigación
O Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) amparándose nas investigacións levadas a cabo polo grupo Viticultura, Oliveira e Rosa (VIOR) da Misión Biolóxica de Galicia (MBG), iniciou en 2019 os trámites para a inclusión de 11 variedades de oliveira autóctona galego. O proceso acaba de finalizar para tres delas (carapucho, carmeliña e maruxiña) que xa figuran no Rexistro de Variedades Comerciais, tal e como se aprobou recentemente (BOE, 17/12/2024).

Con este motivo hoxe celebrouse no IES O Ribeiro (Ribadavia) a xornada ‘Grupo Operativo (GP) Oliveiras de Galicia: Avances na produción de planta certificada de oliveiras autóctonas de Galicia’, cuxo obxectivo principal foi dar a coñecer ao sector o que supón esta aprobación e os avances nas investigacións que se están levando a cabo no marco do GP.

Abordáronse os resultados preliminares de micropropagación in vitro e da multiplicación por estaquillado, así como das once variedades de oliveiras autóctonas que están a responder mellor a estas técnicas. Mostráronse os resultados sobre distintas técnicas de multiplicación de planta de oliveira autóctona que se están levando a cabo e a explicación do proceso de inscrición das novas variedades de oliveira no Rexistro de Variedades Comerciais, así como unha cata dos AOVES producidos en 2024.

O procedemento esixiu o envío ao CEVO de polo menos oito exemplares vivos de cada variedade, co seu correspondente pasaporte fitosanitario

O recoñecemento das tres novas variedades de oliveira implica que a partir de agora os viveiros poderán iniciar a comercialización de planta das tres variedades unha vez lles foi transferida e os olivareiros poderán realizar plantacións con elas. Os aceites elaborados a partir destas variedades poderán comercializarse incluíndo o nome da variedade nas etiquetas dos envases.

O proceso de rexistro, iniciado, desenvolvido e financiado integramente polo CSIC a través da súa Vicepresidencia de Innovación e Transferencia, durou cinco anos e constou de varias fases.

O procedemento esixiu o envío ao CEVO (Centro de Exame de Variedades de Oliveira) de polo menos oito exemplares vivos de cada variedade, co seu correspondente pasaporte fitosanitario e un certificado demostrando que o material enviado estaba libre das enfermidades bacterianas que establece a normativa vixente para oliveira (Verticillium dahliae, Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi e Xylella fastidiosa). No devandito centro mantivéronse en observación, ata obter froitos durante un mínimo de dous anos consecutivos e comprobar que as súas características coincidían coas descritas polos investigadores do Grupo VIOR.

Entre a produción científica á que deu lugar a liña de investigación sobre oliveiras autóctonas do Norte e Noroeste de España desenvolvida polo CSIC a través do grupo VIOR figura o artigo ‘Identification and Characterization of Relict Olive Varieties (Olea europaea L.) in the Northwest of the Iberian Peninsula’, de publicación recente na revista Horticulturae, onde se describen, ademais do tres variedades que acaban de ser inscritas no Rexistro, outras que continúan o proceso, a piques de culminar para algunhas delas, leste mesmo ano.

Comments are closed.